top-5-best-intro's-kleiner-2

Mijn top 5 beste intro’s van series

Ik ben grote fan van intro’s van televisieseries. Daar kan ik oprecht van genieten. De intro van een serie kan een opzichzelfstaand korte film zijn die een sfeer kan overbrengen zelfs beter dan de serie zelf. Hoewel een goede serie vaak een goede passende intro heeft, hoeft dat niet het geval te zijn. Neem de intro van Breaking Bad, mocht je dat een intro noemen. Een tien seconden durende sequence waarin een paar letters oplichten uit periodieke tafel bekend van scheikunde lessen. De intro van Breaking Bad mag geen naam hebben, de show zelf is een van de beste series ooit gemaakt.
Er zijn ook intro’s die buitengewoon gaaf gemaakt zijn en meer aandacht verdienen. Hieronder mijn persoonlijke top vijf:

5. Carnivàle

De wat oudere, minder bekende tv-serie Carnivàle, van HBO geschrapt na het tweede seizoen met een kleine harde kern fans, heeft een intro die de sfeer en het tijdsbeeld van de serie goed weet te vangen. De camera duikt in op tarotkaarten met mystieke wezens waarbij animatie overgaat in ‘live’ beelden van Amerika in de jaren 30 van de vorige eeuw. Dezelfde periode waarin de serie afspeelt. Mysterie, goed en kwaad, economische crisis van de jaren 30, deze ingrediënten samengebracht onder begeleiding van sfeervolle/ongemakkelijke intromuziek maakt een boeiende intro van deze serie.


4. The Sopranos

Een van de series die weinig introductie nodig heeft. De serie die een omslag heeft betekend voor tv-series in het algemeen. Vaak is de muziek net zo belangrijk of zelfs belangrijker dan de beelden bij een intro. Zo ook met “I woke up this morning” van Alabama 3 het nummer dat onlosmakelijk verbonden is met de Sopranos en lekker blijft om naar te luisteren. De beelden geven de setting weer waarin de sigaar rokende mafiabaas Tony leeft en werkt. Ongepolijst en rauw net als de serie zelf. Door de muziek in combinatie met de beelden maakt dit een van de gaafste intro’s ooit gemaakt.


3. Game of Thrones

Gemaakt met de grote harde kern fans van de gelijknamige boeken in gedachten is deze serie een hit geworden waarbij zelfs doorgewinterde huisvaders overstag zijn gegaan om te gaan kijken. De intro geeft een geografisch overzicht van wereld van GOT weer via een mechanische uitklapbare ‘kaart’ die lijkt te bestaan uit zware metalen. Wederom is de muziek van deze intro 100% raak en trekt je meteen een sfeer in die zo bepalend is voor de serie. De middeleeuwse wereld van: oorlog, intriges, rauw geweld en seks (dat klinkt al gaaf, of niet?). Ik ben groot fan van knapgemaakte animaties en dat in combinatie met epische strijdmuziek is dit voor mij een van de origineelste en mooiste intro’s die ik ken. Leuk detail: ieder seizoen wordt een nieuw deel van de kaart onthult. Magistraal.

Als je het idee achter de intro wil weten en hoe ze het gemaakt hebben, klik hier voor de making of.


2. Dexter

Deze serie draait om de seriemoordenaar Dexter. Een man die een onverzadigbare behoefte heeft om te moorden en een fascinatie voor bloed. De beelden in deze intro verbeelden deze lust aan de hand van het bakken van een ei, het persen van een bloedsinaasappel, vermalen van koffiebonen, snijden tijdens het scheren en nog meer. In combinatie met vervreemdende intromuziek zijn de beelden van deze alledaagse handelingen (oke, een bloedsinaasappel pers ik niet zo vaak), geniaal bedacht en geven zowel het karakter als de sfeer van de serie perfect weer. Simpel subliem.


1. True Detective

Deze top vijf is persoonlijk. Het wil niet zeggen dat de ene intro beter is dan de ander, en daarnaast is het mijn mening, geen feitelijkheden. Het heeft met smaak te maken. De intro van True Detective raakt mij het meest. Sfeervol is een understatement. Deze intro ademt sfeer. Een Midwest-hilbilly-incest-folk-and-country-sekte sfeertje dat je misschien wel kent van de film Delivarence, naar maar tevens ‘fascinerend’ om naar te kijken. Deze intro bevat hele stijlvolle animaties in combinatie met hele stijlvolle beelden begeleid door, sorry voor het weer gebruiken van het woord, sfeervolle country muziek. Een kunstwerk op zichzelf, horend bij een geniale serie. Mijn nummer 1 intro van een tv-serie.

Voor achtergrond informatie over deze intro en hoe die tot stand is gekomen check deze website: http://www.artofthetitle.com/title/true-detective/


Er zijn natuurlijk nog meer gave intro’s. Neem die van de oudere series als the X-files, Friends, of The Fresh Prince of Bel-air. Herkenbaar en memorabel. Of van nieuwere series als American Horror Story, Black Sails, Sherlock. Ik heb een keuze moeten maken want de lijst kan makkelijk uitgebreid worden. Ik ben benieuwd wat jullie gave intro’s vinden, als je vindt dat een intro thuis hoort in een top tien, Laat maar horen, dan vul ik de lijst later aan om zo een ultieme lijst te krijgen van Intro’s.

Posted in Blog and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *